Sådan fungerer køb af ny bil - trin for trin

Alt efter om du køber en fabriksny bil eller en brugt bil, er der forskellige ting, du skal være særligt opmærksom på. I begge tilfælde er det dog vigtigt, at du kører en grundig prøvetur i bilen, inden du køber den.

1. Fastlæg dine behov og dit budget

Inden du henvender dig til en bestemt forhandler, skal du have kortlagt dine behov og fastlagt en budgetramme:

  • Hvor mange sæder og hvor meget bagage-/lasteplads har du brug for?
  • Hvor meget og hvor langt kører du?
  • Vil du helst have el, hybrid, benzin eller diesel? Går du efter en plugin el-/hybridbil, skal du kunne opsætte en privat ladestander. Passer benzin/diesel bedre til dit kørselsmønster, har du måske krav til brændstoføkonomien?
  • Har du brug for trækkrog til trailer, cykelstativ eller campingvogn?
  • Er der andet ekstraudstyr, du er interesseret i?

2. Prøvekør bilen

Henvend til en forhandler med det mål at prøvekøre bilen. Under prøveturen skal du både prøve at køre i by og på motorvej. Kør gerne i min. 30 minutter. Det er også en god idé at prøve forskellige motorstørrelser og varianter af bilen. Der kan være stor forskel på køreoplevelsen, kabinestøj, mv. Hvis forhandleren ikke har lige præcis den model, du ønsker, kan forhandleren henvise dig til en anden eller bestille bilen hjem. Tjek altid med forhandleren først, om den ønskede model er på lager, så du ikke går forgæves.

Tip: Det er vigtigt, at du prøvekører lige præcis den bil, du vil købe. Køb aldrig en bil ud fra, hvordan du tror, den er at køre i.

3. Valg af udstyr

Når du har besluttet dig for en bilmodel, skal du beslutte dig for evt. ekstraudstyr. Præsentér dine ønsker for forhandleren.

Tip: Husk at holde dig indenfor dit budget og i tråd med dine behov, når du besøger forhandleren. Det er let at blive fristet. Især hvis du selv konfigurerer din kommende bil på forhandlerens eller producentens hjemmeside. Det kan hurtigt blive en meget dyr bil.

4. Forhandling af pris

Det er meget normalt at få rabat, når du køber en ny bil, og ekstraudstyr er et af de typiske forhandlingspunkter. Fx kan du ofte få vinterdæk, rustbeskyttelse eller anhængertræk med uden ekstra udgifter. Men husk at stå fast på den bil, du ønsker inkl. det ekstraudstyr, du forventer. I nogle tilfælde kan du (på papiret) få mere bil for pengene ved at købe sidste års model. Men pas på du ikke ender med en dårligere bil, end den du havde udset dig.

Tip: I visse tilfælde kan en demobil være en god løsning. I forhold til en fabriksny bil kan du forvente et markant afslag på nyprisen, men vær opmærksom på, at en demobil er en brugt bil, og derfor kan fabriksgarantien (helt eller delvist) være udløbet.

5. Har du en byttebil?

Sidste element i den samlede forhandling er, hvis du har bil i forvejen. Din gamle bil kan ofte indgå som en del af handlen. Men gå det samlede regnestykke efter i sømmene, så det ikke er dig selv, der ender med at finansiere rabatter og “gratis” ekstraudstyr ved at få en for lav pris for din gamle bil. Indhent derfor et par andre tilbud på din brugte bil, så du kender værdien af den, inden du underskriver slutsedlen.

Sådan fungerer køb af brugt bil - trin for trin

1. Fastlæg dine behov og dit budget

Grundlæggende anbefaler vi, at du følger processen fra køb af en fabriksny bil, når du køber en brugt bil. Det er i øvrigt heller ikke alle, der har lagt sig 100 % fast på, om det skal ende med en ny eller brugt bil. Helt overordnet skal du have fokus på dine behov og dit budget. Men du skal være opmærksom på, at du ikke har samme fleksibilitet og udvalg, når du skal købe en brugt bil. Det gælder især i forhold til ekstraudstyr. Derfor skal du også være forberedt på at gå på kompromis.

2. Gennemgå bilen grundigt

Når du besøger sælgeren (privat eller forhandler), skal du gennemgå bilen grundigt. Du har helt selv ansvaret for, om du gør en god handel. Tag evt. en ven med, som ved noget om biler, hvis du er usikker. Vær især opmærksom på følgende:

  • Fysisk gennemgang af bilen (se aldrig på brugt bil i mørke eller regnvejr):
    • Er der ridser og skader?
    • Er dækkene slidt ens?
    • Er der dele af karrosseriet, der er blevet udskiftet?
    • Er lakeringen ensartet?
    • Er der tydelig rust?
    • Er kabinen velholdt?
    • Virker lys og ventilation?
  • Svarer bilen til det, du er blevet lovet i annoncen? Model, årgang, km, stand, mv.
  • Spørg ind til og få dokumentation for tidligere ejere, syns- og servicehistorik, tidligere skader, mv.
  • Sælger skal kunne fremvise original registreringsattest. Det er din garanti for ejerskab af bilen.

3. Prøvekør bilen

Når du prøvekører bilen, skal du være særligt opmærksom på styretøjet og gearene. Opdager du fejl under prøveturen, kan du bede sælger om at udbedre fejlene eller give et nedslag i prisen, der som minimum dækker den forventede udgift til reparation. Husk at køre blandet kørsel i mindst en halv time.

Har du brug for et billån?

Vi har billån til både nye og brugte biler, som du kan ansøge online

Læs mere om vores billån